Monday, March 18, 2013

Kuidas õmmelda seelikut?

1. Kõigepealt leia seeliku ja üldse riiete õmblemiseks endale õige lõige (needsamad, mis hallide lehtedena käsitööajakirjade vahel tolknevad). Lõige on kogu riieteõmblemise alus, sest just see näitab, millise tegumoega sinu valmiv riideese tuleb.

2. Teiseks mõõda ära sinu kolm kõige tähtsamat ümbermõõtu: rinnaümbermõõt, vööümbermõõt ja puusaümbermõõt. Nende kolme põhimöödu järgi leiad sa tabelist oma suurusnumbri.

3. Kolmandaks arvesta kangakulu, et teada, kui palju riiet on vaja osta. Seelikuriietel on laiuseks tavaliselt 140 cm ning pikkus võta 1.20 m-1.50 m (sõltuvalt sellest, kui läbipaistev sinu valitud riie on).

4. Ning siis pole muud, kui poodi kangast ostma! Seeliku kangas võiks olla sellisest materjalist, mis ei veni väga kergesti, siis on seda parem masinaga õmmelda. Mina tegin oma seeliku kirjust polüesterist, mis läks mulle kokku maksma 11.64 eurot.

5. Kui kangas ostetud ja kapis ootamas, hakka tegelema lõigetega. Et lõikeid üldse joonistama saaks hakata, on vaja küpsetuspaberit või spetsiaalset kangapoodides müüdavat joonestuspaberit. Lõiked joonista hariliku pliiatsiga paberile ning seejärel lõika välja. Mina muutsin oma lõiget nii palju, et tegin küljeõmblused natuke pikemaks, kuna tahtsin endale maani seelikut, mitte põlvedeni.

6. Kui lõiked ja kangas olemas, kinnita lõiked nööpnõeltega pikuti pooleks murtud kanga pahemale poolele, et need joonestamise ajal paigast ära ei liiguks. (Kõige paremad nööpnõelad on vanad veneaegsed, kuna need lähevad ilusasti kanga sisse ega paindu kergesti).



7. Nüüd tõmba seebikilluga  kangale kõigepealt lõike piirjooned ning siis õmblusvaru (3cm).

8. Kui tahad olla väga täpne, mõõda ka seda, kas seeliku küljed on ühepikkused. Einevused tasanda siis ühepikkusteks.


No comments:

Post a Comment